Heroimage
Heroimage

Webinar med Tone Grøver "Det frigjørende ansvar"

tor. 27. oktober 2022

Zoom

Webinar torsdag 27.10.22. kl.19.00-20.30. Tone Grøver

"Det frigjørende ansvar"

Jeg har i mange år arbeidet sammen med familier som har brutte bånd seg imellom, eller som vakler på terskelen til brudd. Bruddene kan gå mellom søsken, mellom foreldre og barn, mellom ett av barna på den ene siden, og søsken og en eller begge foreldre på den andre. «Barna» kan være både 40, 50 og 60 år gamle – og konfliktlinjen med foreldrene og søsken kan ha vart tvers gjennom barns oppvekst og voksne liv. Noen familier kommer fordi foreldre frykter å dø fra en familie som aldri fant sammen, og at de ikke oppnådde forsoning med ett eller flere barn.

Jeg opplever samarbeidet med hver eneste familie som erfarer komplekse og brutte bånd, eller potensielle brudd, som unikt. De kan ikke puttes i noen kategori. Er det likevel noe vi kan holde fast i, i dette komplekse samarbeidet? Hva bør familiens vanskelige historie fordre av den terapeutisk posisjonen?

I dette webinaret snakker jeg om egne erfaringer med samarbeid med familier som erfarer komplekse og brutte familiekonstellasjoner, om maktspill og maktforståelse, og om å innta en terapeutisk posisjon relatert til en etisk forståelse av makt og familiers maktspill. Jeg vil reflektere over erfaring med at alle i familien kan frigjøres, om foreldre fullt ut tar på seg ansvaret for det som har gått galt. Og også reflektere over hvordan det frigjørende arbeidet kan gå i stå, om foreldre holdes fast i egne traumer og sår fra egen oppvekst, og det å påta seg ansvar, kan oppleves som å tre inn i skyld og skam.

Jeg ønsker også å invitere deltakerne på webinaret til å dele egne erfaringer med samarbeid der familien har gått i stå.

Presentasjon av Tone Grøver:

Tone Grøver er sosiolog, master i familieterapi og har en spesialistutdannelse i narrativ psykoterapi. Hun har jobbet med par- og familieterapi og som psykoterapeut i over 20 år. Hun er også skjønnlitterær forfatter, og underviser i par- og familieterapi ved VID vitenskapelige høgskole. Hun er særlig opptatt av å forstå det maktspill som rører seg i et terapirom, og hvordan vi kan ta stilling til og forsøke å minimere maktens uheldige utslag mellom familiemedlemmer - og ikke minst knyttet til terapeutens rolle. I følge henne kan en for passiv terapeut komme til å danse maktdominansens spill, samtidig som terapeutens aktivitet alltid står i fare for å være blind for egen maktutøvelse, og gjøre vondt verre for familien.

Les mer på www.nfft.no